Voit lähettää palautetta toiminnastamme, esittää kysymyksiä tuotteistamme tai toiveitasi siitä miten voisimme palvella sinua entistäkin paremmin. Saatat löytää vastauksen kysymykseesi myös usein kysytyt kysymykset -osiosta alta.
Anna palautetta
Ota Yhteyttä
Vaihde
Arkisin klo 8.00-16.00.
puh. 020 741 2401
sähköposti: kuluttajapalvelu@fi.froneri.com
Tiedotusvälineet
Journalisteja palvelee Aino Pajukangas, Viestintätoimisto Aivela Oy:
puh. +358 50 3485620
sähköposti: aino@aivela.fi
Yritysasiakaspalvelu, jäätelötilaukset ja jäätelökalusteiden toimitusaikatiedustelut
Arkisin klo 8.00 – 15.00.
puh. 020 741 2400
asiakaspalvelu@fi.froneri.com
Froneri Finlandin asiakaspalvelu vastaa asiakastietojen ylläpidosta, laskutuksesta, maksuliikenteen seurannasta, jäätelötilauksista sekä auttaa jäätelökalusteisiin liittyvissä asioissa.
Usein kysytyt kysymykset
Onko jäätelöissä käytetty maito ja kerma pastöroitua?
Kyllä on. Lisäksi tuotteidemme valmistusprosessissa jäätelömassa homogenoidaan ja pastöroidaan.
Missä Pingviini -jäätelöt valmistetaan?
Pingviini-jäätelöt valmistetaan Turengin jäätelötehtaallamme. Turengissa on tehty jäätelöä jo yli 50 vuotta. Tehtaallamme on pitkät perinteet, ammattitaitoa, omistautumista ja osaava henkilöstö. Pidämme hyvin tärkeänä sitä, että kotimainen jäätelöosaaminen ja -valmistus on säilynyt Turengissa ja sitä haluamme vaalia jatkossakin.
Onko jäätelönvalmistuksessa käytetty maito kotimaista?
Kaikki Turengin jäätelötehtaan käyttämä maito ja kerma tulevat kotimaisilta toimittajilta. Tuotteemme ovat saaneet Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkin, jonka myöntämisperusteita ovat suomalainen valmistus ja raaka-aineiden kotimaisuusaste.
Mistä mehujäät tehdään?
Limonadijään perusraaka-aineet ovat sokeri ja vesi. Jossain tuotteissa käytetään myös tärkkelyssiirappia. Rasvaa mehujää ei sisällä. Lisäksi mehujäähän tarvitaan sakeuttamisaineita sekä aromi- ja väriaineita. Aromi- ja väriaineina voidaan käyttää myös aitoa hedelmää/-mehua.
Kuinka pakkaukset kierrätetään?
Pakkauksissa olevat kierrätysohjeet ovat aina ajan tasaiset.
Aino-pakkaukset kuuluvat huuhdeltuna ja kuivattuna muovinkeräykseen. Niitä voi myös käyttää ruoan pakastamisessa, pikkutavaroiden säilyttämisessä tai vaikkapa marjakippoina. Samoin Hurmaava-pikarit kuuluvat huuhdeltuna ja kuivattuna muovinkeräykseen.
Litran pakkaukset, kartonkipikarit sekä puolen litran pakkaukset lajitellaan huuhdeltuna ja kuivattuna kartonkikeräykseen. Monipakkaukset kuuluvat litistettynä kartonkikeräykseen.
Jäätelökääreet lajitellaan pakkauksissa olevien ohjeiden mukaisesti, materiaalista riippuen seka- tai energiajätteeseen, huuhdeltuna ja kuivattuna kartonkikeräykseen, tai muovinkeräykseen. Tikut kuuluvat biojätteeseen ja kannet huuhdeltuna ja kuivattuna kartonkikeräykseen.
Miksi tuuttien vohveleissa on suklaa "kuorrute"?
Vohvelien sisäpintaan suihkautetaan hyvin ohut kerros suklaata. Näin vohveli säilyy rapeana pidempään ja nesteen imeytyminen vohveliin hidastuu.
Kuinka huomioitte ympäristöasiat?
Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä. Omien ympäristöön liittyvien ohjeiden lisäksi noudatamme ympäristölainsäädäntöä ja muita viranomaisvaatimuksia. Turengin jäätelötehtaalla on sertifioitu ISO 14001-standardin mukainen ympäristöjärjestelmä, joka auditoidaan vuosittain ulkoisten arvioijien toimesta. Turengin tehdas kuuluu myös ympäristölupavelvollisiin laitoksiin ja tehtaan toimintaa valvotaan ympäristöviranomaisten toimesta.
Turengin tehtaan tärkeät painopistealueet ympäristönsuojelemiseksi ovat veden ja energian käytön vähentäminen sekä jätteiden ja jätevesipäästöjen vähentäminen. Pyrimme kaikessa toiminnassamme kuormittamaan luontoa niin vähän kuin mahdollista.
Mitä tarkoittaa "luonnon maut ja värit"?
Se tarkoittaa, ettei tuotteen valmistuksessa käytetä ollenkaan keinotekoisia väri- tai makeutusaineita. Tuotteet sisältävät ainoastaan luontaisia värejä ja luontaisia aromeja, mikäli niitä on käytetty. Lisäksi tuotteissa voi olla myös käytetty lisäaineettomia, aitoja luonnosta peräisin olevia ainesosia tuotteen värjäämiseen ja maun antamiseen, esim. hedelmä- ja kasvismehutiivisteitä värjäämiseen tai runsaasti aitoa hedelmiä ja marjoja maun antamiseen.
Miksi teollisessa jäätelömassanvalmistuksessa ei käytetä vain kermaa, kananmunaa ja sokeria, kuten valmistettaessa jäätelöä kotona?
Kermasta, kananmunasta ja sokerista saa kotioloissa hyvää jäätelöä, eivätkä valmistusaineet teollisen jäätelön osaltakaan poikkea kovin paljon tuosta listasta. Kerma, maito ja sokeri ovat perusraaka-aineet myös Turengin tehtaalla. Kotitekoinen jäätelö valmistetaan yleensä välittömästi ennen syöntiä, eikä sitä ole tarkoitus säilyttää pitkään eikä kuljettaa pitkiä matkoja. Isot valmistuserät, varastointi ja pidempi säilyvyysaika asettavat lisävaatimuksia jäätelön laadulle ja siksi valmistuksessa käytetään erilaisia emulgointi- ja sakeuttamisaineita.
Miten haen Pingviini-jäätelökioskille töihin?
Pingviini-jäätelöä myydään ympäri Suomen yksityisten yrittäjien kahviloissa ja yrityksissä. Me Fronerilta toimitamme heille jäätelöt, mutta kausiväen yrittäjät palkkaavat itsenäisesti. Voit olla suoraan yhteydessä alueesi kahvila- ja kioskiyrittäjiin tai sitten etsiä mahdollisia vapaita työpaikkoja esim. työvoimatoimiston sivuilta.
Aino kertoo uudistavansa pakkauksensa entistä vastuullisemmaksi. Mitä tämä tarkoittaa?
Aino-jäätelö saa entistä vastuullisemman ulkokuoren, kun pakkausmateriaali vaihtuu ympäristöystävällisempään biopohjaiseen muoviin, joka on valmistettu massabalanssiperiaatteella korvaamalla fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla. Purkin valmistuksessa polypropeeni voidaan korvata täysin, mutta pakkasolosuhteiden kestämisen varmistamiseksi 10 prosenttia raaka-aineesta tulee olla polyeteeniä. Näin ollen 90% pakkausmateriaalista on biopohjaista. Bioraaka-aineiden lisääminen vähentää fossiilisten raaka-aineiden tarvetta ja pienentää näin pakkauksen hiilijalanjälkeä. Käyttämämme pakkausvalmistaja on ISCC-sertifioitu, mikä kertoo muovin olevan vastuullisesti tuotettu ja raaka-aineet ovat jäljitettävissä. Aino-jäätelöä on saatavilla uusissa biopohjaisissa pakkauksissa alkuvuodesta 2022 lähtien.
Millä tavalla Ainon uudet vastuullisemmat pakkaukset on valmistettu?
Uudet pakkaukset on valmistettu biomuovista massabalanssiperiaatteella. Massabalanssi on tapa edistää uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä perinteisten muovien valmistuksessa. Uusiutuva ja fossiilinen raaka-aine sekoitetaan keskenään, mikä vähentää fossiilisen raaka-aineen tarvetta ja tätä kautta pienentää hiilijalanjälkeä, mutta mahdollistaa olemassa olevien tuotantolinjojen käytön sekä laatuominaisuuksien säilymisen lopputuotteessa. Sertifioitu toimitusketju ja ISCC-sertifikaatin määräämä kirjanpito varmistavat, että jäljitettävyys säilyy sekä uusiutuvan raaka-aineen lähteen että määrän osalta.
Miksi Aino-pakkauksia ei valmisteta täysin biomuovista?
Haluamme varmistaa, että asiakaslupauksemme laadukkaasta ja herkullisesta Aino-jäätelöstä pitää aina. Olemme iloisia ja ylpeitä siitä, että löysimme vastuullisemmin tuotetun muovipakkausmateriaalin. Meille on tärkeää paitsi se, että onnistumme pienentämään pakkausten hiilijalanjälkeä, myös että pakkausten hyvät säilytys- ja laatuominaisuudet pysyvät. Uusi pakkausmateriaali on biopohjaista muovia, joka on valmistettu massabalanssiperiaatteella. 90% pakkausesta on valmistettu bio-pohjaisesta muovista. Muovin valmistuksessa polypropeeni voidaan korvata täysin, mutta pakkasolosuhteiden kestämisen varmistamiseksi 10 prosenttia raaka-aineesta tulee olla polyeteeniä. Näin ollen 90% pakkausmateriaalista on biopohjaista. Uusiutuvan raaka-aineen käyttö vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä ja pienentää näin pakkauksen hiilijalanjälkeä. Käyttämämme massabalanssiperiaate on ICSS-sertifioitu, mikä kertoo muovin olevan vastuullisesti tuotettu.
Miksi Aino-pakkauksen on oltava muovia, eikä esim. uusiutuvista materiaaleista valmistettua kartontia?
Ks. edellinen. Aino-elämykseen kuuluu osana se, että jäätelö on kauniisti ja helposti tarjottavissa myös suoraan purkista. Olemme selvittäneet erilaisia vaihtoehtoja vastuullisen pakkausmateriaalin osalta ja löytäneet nyt erinomaisen biopohjaisen muovipakkauksen, jonka hiilijalanjälki on aiempaa pakkausta pienempi.
Aikooko Aino jatkossakin pyrkiä entistä vastuullisemmaksi?
Kyllä, vastuullisuus on meille tärkeää. Pakkausmateriaalit kehittyvät koko ajan ja kartoitamme uusia materiaaleja ja vaihtoehtoja jatkuvasti. Tämä pakkausuudistus on ensimmäinen askel Ainolle ja sitä mukaan kun pakkausmateriaalit kehittyvät, olemme kehityksessä mukana. Haluamme jatkossakin varmistaa, että kuluttajat saavat herkulliset ja laadukkaat Aino-jäätelöt kestävissä, toimivissa ja laadukkaissa pakkauksissa.
Ovatko Aino-pakkaukset kierrätettäviä?
Kyllä, pakkaukset ovat 100 % kierrätettäviä ja ne kierrätetään muovinkeräykseen.
Mikä on ISCC PLUS -sertifikaatti?
ISCC PLUS -sertifikaatin myötä ei-fossiilinen alkuperä pystytään todistamaan takuuvarmasti. ISCC PLUS -sertifioiduissa materiaaleissa koko tuotantoketjun on oltava saman sertifikaatin piirissä. Kaikkien osallisten on pidettävä tarkkaa kirjaa materiaalivirroista, sillä ne raportoidaan kolmen kuukauden välein.
Näkyykö muutos Aino-pakkausten ulkonäössä?
Muutos ei näy oleellisesti pakkausten ulkonäössä. Pakkaukseen kuitenkin lisätään ”vastuullisempi pakkaus” -merkintä sekä kuvaus ISCC-sertifioinnista. ISCC-sertifiointi kertoo, että muovi on tuotettu vastuullisesti ja raaka-aineet pystytään jäljittämään.