Tervetuloa Froneri Finlandille

Turengin Tehdas

Turengista suomalaisten sydämiin

Suomen suurimalla jäätelötehtaalla Turengissa – Hämeenlinnan kupeessa – on valmistettu jäätelöä suomalaisten kuluttajien makuun paikallisin voimin jo lähes 60 vuoden ajan. Tehtaan n. 150 jäätelöammattilaista takaavat laadukkaan jäätelön valmistuksen myös tulevaisuudessa suomalaisesta maidosta ja kermasta.  Suomalaiset yhdistävät tutut ja ikoniset brändimme korkeaan laatuun. Olemme ylpeitä rautaisesta jäätelöosaamisestamme ja kehitämme tuotteitamme jatkuvasti suomalaisen kuluttajan makutottumusten mukaisesti.

Ympäristöasiat ovat olleet meille aina tärkeitä. Pingviini-jäätelöiden koti, Turengin tehdas, tekee pitkäjänteisesti töitä minimoidakseen veden, jätteen ja energian määrää. Tehtaalla vedenkulutusta on vähennetty useilla teknologia- ja prosessimuutoksilla, esimerkiksi tehostamalla toisioveden käyttöä. Kaikki tehtaalla syntyvät jätteet erotellaan ja kierrätetään vastuullisesti. Jätteet menevät joko kierrätykseen tai ne hyödynnetään energiaksi. Turengin tehtaalta ei synny yhtään kaatopaikkajätettä.

Vuodesta 2017 lähtien olemme käyttäneet Turengin tehtaalla jäätelöiden valmistusprosessissa kotimaista Gasum-biokaasua. Kotimainen biokaasu on 100% uusiutuva ja vähäpäästöinen energiamuoto. Kaikki Turengissa tuotettu jäätelö pastöroidaan biokaasulla tuotetulla lämmöllä sekä kaikki prosessipesuihin käytettävä vesi kuumennetaan biokaasulla.

Vuonna 2019 kuluttamastamme energiasta Turengin tehtaalla 81 prosenttia oli peräisin uusiutumattomista lähteistä. Vastuullisuustekona me Suomen Fronerilla olemme siirtyneet Turengissa tuulivoimaan käyttöön. Tämän myötä energiasta aiheutuvat päästömme vähenevät hurjat 97 prosenttia.

Energiansäästötoimenpiteenä tehtaalla on myös otettu käyttöön uusi paineilmakompressori vuoden 2021 tammikuussa. Vuosina 2015-2019 käytimme energiaa paineilman tuottamiseen noin 40 omakotitalon sähkönkulutuksen verran vuodessa. Uuden kompressorin käyttöönoton myötä olemme 35 % tehokkaampia, joka vastaa noin 15 omakotitalon sähkönkulutusta.

Froneri on asettanut muovin ympäristövaikutusten vähentämisen tärkeäksi tavoitteeksi.  Kaikkien Turengissa valmistettujen tuotteiden muovi on jo kierrätettävää. Teemme jatkuvasti töitä vähentääksemme tuotteidemme pakkauksien muovin määrää. Esimerkiksi vuonna 2019 poistimme Hurmaava-pikareistamme muovia sisältävät lusikat ja vähensimme näin 2 miljoonaa muovilusikkaa.

Turengin tehtaalla on käytössä ISO 14001 -standardin mukainen sertifioitu ympäristöjärjestelmä. ISO 14001 on tehokkaan ympäristöjohtamisjärjestelmän standardi, joka vaatii organisaatiota määrittämään mm. ympäristöpäämääränsä ja -tavoitteensa. Lisäksi Turengin tehtaalla on ISO 45001 standardin mukainen sertifioitu työterveyden ja työturvallisuuden hallintajärjestelmää.

Vierailulle jäätelöbaariin

Turengin tehtaalta löytyy jäätelöbaari, joka toimii myös koulujen luokkaretkikohteena. Tunnin kestävän vierailun aikana uppoudutaan jäätelön maailmaan, katsotaan video tehtaan toiminnasta ja maistellaan Pingviini-jäätelöä suoraan sen syntysijoilla.

Kesällä 2021 ei järjestetä jäätelöbaari vierailuja.